2018. február 18., vasárnap

Bemutatkozik a debreceni Gipür csipkeverő szakkör



„Gipür” csipkeverő szakkör Debrecen
Szakkörünk egy1988-ban indult tanfolyamból nőtt ki .A szakkör tevékenysége a tanfolyamon megtanult, begyakorolt technikákkal készült terítőkből állt sokáig.
A debreceni és Debrecen környéki csipkeverők a kunsági, abádszalóki technikákon és mintakincsen alapuló csipkeverést végezték, másolással, ritkán ezek variációjával készült önálló munkák készültek.
A szakkör a Hajdu-Bihar megyei Népművészeti Egyesület keretében működött. A szakkörvezetők váltakozása, a Művelődési Ház lebontása, műhelyek hiányai oda vezettek, hogy, ahova - éppen szívességből – beengedtek ott dolgoztunk.
2007- ben a Tímárház /kézművesház/ vezetője hívott meg engem / Buka Csabáné/, hogy a műhelyben bemutatókkal, egy pici állandó kiállítással képviseljem a vert csipkét, mint tevékenységet és produktumot Debrecenben.
A Tímárház városi fenntartású intézmény.
Elvállalva ezt a megbízást, a szakkörünk is állandó helyet kapott a Házban.
Heti rendszerességgel  tartjuk foglalkozásainkat. Munkáinkat más tájjellegű csipkék tanulásával, készítésével tarkítjuk .Az évek során tanultuk a gömöri, a zoborvidéki, más felvidéki szélcsipkék készítését. Emellett természetesen verjük a vidékünkön már hagyománynak számító kunsági-karcagi-abádszalóki csipkéket is. A tagok  jellemzően nyugdíjas korosztály, akik nagy szorgalommal, kitartóan tanulják, készítik az éppen tervben lévő csipketechnikákat.
Többen közülük hímeznek is amihez felhasználják pl: a szélcsipkéket. Vannak akik az ékszerkészítésben alkalmazzák a vert csipke technikát, mások viselet kiegészítőket készítenek.                                                                                                                                            
Jeles ünnepeinkre is készítünk használati, és díszítő jellegű darabokat pl: karácsonyi képeslapok, fenyőfadíszek, kokárda.
 A tagok cserélődnek, sajnos az életkor, a betegségek miatt vannak akik nem tudják folytatni a csipkézést , de a kapcsolat megmarad, baráti szinten.
 A szakkör munkáiból rendszeresen tematikus kiállítást rendezünk a Tímárházban. A környező településeken is  bemutattuk munkáinkat. A DMK által szervezett városi rendezvényeken  bemutatókkal veszünk részt.
Az abádszalóki Csipkeházban , a tiszafüredi múzeumban , a cserkeszőlői csipkeházban  a karcagi testvérszakkör munkáiban gyönyörködtünk,  gyarapítottuk tudásunkat.
A DMK /debreceni Művelődési Központ/ pályázatán több alkalommal nyertünk pénzt, amiből a szakköri munkánkat segítő eszközöket, anyagokat vásároltunk.
Az évek során igazán jó, összetartó közösséggé kovácsolódtunk. Közös évadnyitó, évadzáró összejöveteleket tartunk saját lakásokban. Reméljük még sok új dolgot tudunk tanulni és életben tartani ezt a gyönyörű  tevékenységet
                                                                        Buka Csabáné
                                                                      szakkörvezető


























 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése