Révész Márta
A vertcsipke megismerése számomra szinte természetes dolog volt, hiszen olyan családban nőttem fel, ahol anyai ágon öröklődött a készítésének hagyománya.  Az én első próbálkozásaim még kisiskolás korban megtörténtek, ami az orsó használatára és az alapverésekre korlátozódott.. Ezzel sok évre abba is maradt a további tanulás. Az első „igazi” munkám 1990-ben készült el, amit zsűriztettem is. Már ebben az évben is, de főleg a következőben nagyon sok munkámat „A” kategóriába jelölte a zsűri. Ezek az eredmények buzdítottak a további munkára.
Főleg kisebb terítőket, alátéteket,  gallérokat készítettem, ami mind új stílusú csipke volt, hiszen én ebben nőttem fel, ezt ismertem. Szerettem volna több csipkéssel is megismerkedni, ezért csatlakoztam a Magyar Csipkekészítők Egyesületéhez. Itt ismertem meg igazán mennyi féle technikájú vertcsipke létezik. Ennek ellenére még sok év telt el addig, amíg elkészült az első textil közepű csipkém. Ma már nagyon örülök ennek, hiszen ennek a terítőnek köszönhetem a legnagyobb elismerést, a „Gránátalma-díjat”
Kíváncsi voltam és még ma is érdekelnek a más technikával készülő-, és népi csipkék is. Volt amivel táborozás során, de volt amit könyvből ismertem meg. Csodálatosnak tartom ezeket a csipkéket is, de én valószínűleg maradok az új stílusú technikánál.
Az első csipkéimet a lakás díszítése motiválta, de  mindig is érdekeltek a szép ruhák, kiegészítők. Az első ruha, a díszmagyar, és főleg annak köténye volt. Ez a kötény az ONK-n arany oklevelet kapott. Azóta nagyon sok modern, vertcsipkével díszített ruha készült el. A legutóbbi a „Gombold újra” pályázatán ért el szép eredményt, hiszen a nagy divattervezők ruhái között, ez a ruha is részt vett a Millenárison tartott nagy divatbemutatón.
Közben folyamatosan tanítottam és most is tanítok felnőtteket, gyermekeket a csipkeverésre. Táborokban,Békéscsabán, és mostanában Cserkeszőlőn.
2007-ben nyitottam meg Cserkeszőlőn a Csipkeház és Bemutatótermet, ahol a mai lakáskultúrában is használható terítőket, dekorációkat, illetve a mai divatnak is megfelelő ruhákat, kiegészítőket lehet látni.
Nagyon sok kiállításon szerepeltek a munkáim itthon és külföldön egyaránt. Európa szinte minden országában, sőt még Ausztráliában is láthatták a csipkéimet.
Csupán a legnagyobb eredmények:
1991 Népi iparművész
1993 „Ruhaviseletek és kiegészítők” pályázatán,  kettő 1. díj
1996 ONK arany fokozat
2000 ONK arany fokozat
2005 ONK Gránátalma díj
2007 megnyílt a Csipkeház és Bemutatóterem
2009 a Csipkeház elnyerte a” Jász-Nagykun-Szolnok Megye Turisztikai védjegye” címet
2010 „ Magyar Kézműves Remek” díj
2011  a Csipkeház második alkalommal is megkapta a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Turisztikai védjegye címet
2012 ” Gombold újra” pályázat divatbemutatója
                                                                                                             Révész Márta
                                                                                                           népi iparművész


 Díszmagyar ONK Arany fokozat


 Gránátalma díjas terítő 2005


 
 A Gránátalma díj oklevele

 
 
Magyar Kézműves Remek 2010
 

 
 Ruhaviseletek és kiegészítők pályázatán első díjas gallérok


 
Textil közepű terítő

 
 
 Új stílusú kis terítő


 
A 2007-ben megnyílt Csipkeház és Bemutató terem


A 2007-ben megnyílt Csipkeház és Bemutató terem


 
Tanítványok körében

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése