Sárospatakiné Fazekas Judit

Budapesten születtem 1964-ben. Egyetemi tanulmányaimat Szegeden végeztem biológus szakon. Az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetében dolgoztam; a rovarökológiai kutatómunkám eredményeivel a biológiai tudományok kandidátusa fokozatot szereztem. A szakmai munkával később kevesebb időt töltöttem, mivel négy gyermekünk nevelésével foglalkoztam. Hat évig a Szent István Egyetem Természetvédelmi Tanszékén oktattam.
A szabás-varrás alapjait édesanyámtól tanultam, majd önképzéssel gyarapítottam tudásomat. Az utóbbi években érdeklődésem egyre inkább a népművészet felé fordult. Az első meghatározó benyomások a Magyar Hagyomány Műhely táboraiban értek, ahol a népművészet mintakincse egyre inkább magával ragadott. A népi szabás és hímzés alapjait Sütő Zsuzsától tanultam a Magyar Hagyomány Műhely Népfőiskolájában. Szabó Antóniánál a népművészet szimbolikájával és batik-technikákkal ismerkedtem, majd Pirók Irén szőni tanított.
2006-ban megszületett a Picur Műhely, ahol a régi mintákat új módon alkalmazom: a népművészeti motívumokat ecsetfestéssel "írom" a ruhadarabokra, táskákra és öltözet-kiegészítőkre. A festett ruhadarabokon kívül hímzett viseleti darabokat is elkezdtem készíteni, és kerestem a lehetőségeket a továbbképzésre a népművészet területén.
A Hagyományok Házában elvégeztem a népi játszóházi foglalkozásvezetői tanfolyamot, majd a csipkekészítő képzést Nagy Vincéné vezetésével. 2013-ban letettem a Népi játék és kismesterségek oktatója vizsgát. Évek óta részt veszek a Magyar Csipkekészítők Egyesületének továbbképzésein és szakmai kirándulásain, igyekszem tudásomat bővíteni.
Azt kutatom, hogy a kézi csipkéket hogyan lehet ruhadarabok díszítményeként felhasználni.
Felmerült bennem az igény, hogy a felfedezett értékeket másokkal is megismertessem. Kézműves foglalkozásokat vezettem gyerekeknek iskolai rendezvényeken és táborokban, majd kézimunka-szakkört indítottam egy nyolcosztályos gimnáziumban, ahol a diákokkal olyan használati tárgyakat és ruhadarabokat készítettünk, melyeken alkalmazhatják a népművészeti mintákat. A Dunakanyar Népművészeti Egyesület tagjaként rendszeresen tartunk népi játszóházi foglakozásokat gyermekeknek.
2011-ben alapfokú népviseletvarró tanfolyamot indítottam felnőtteknek, jelenleg két helyszínen tartom ezt a szakkört.
2007 óta nyújtom be viseleteimet zsűrizésre, részt veszek az Országos Textiles Konferenciákon Békéscsabán és Egerben a Viselet-kiállításon.
2013-ban a Tradíció Néprajzi Gyűjtők pályázatára beadott dolgozatom kiváló minősítést kapott.
Készítek hagyományos viseleteket és alkalmazom a népművészet mintakincsét mai ruhákon is. Alkotásaimmal a múlt értékeit szeretném átmenteni, hogy tovább éljenek használati tárgyakon és hassanak viselőjük egész-ségére


                                                                                                 Sárospatakiné Fazekas Judit
                                                                                                      Viselet- és csipkekészítő
Alkotásai:

 Csomózott rece hordó


 Zoborvidéki ing ujja Ingváll vagdalásos betéttel Alsó szoknya zoborvidéki csipkével Palóc vizitke szélcsipkével


 A vizike szélcsipkéje Csipkés pólók szoknyával


 Gabóca csipke az egyik póló alján


 Sárközi recebetét


 Recebetét


 Kiállítás Moldvai ingruhában


11 megjegyzés:

 1. Judit gratulálok. Tartalmas szép alkotó életedhez. További sikereket kívánok. Boldog családi életet, jó egészséget

  VálaszTörlés
 2. Judit gratulálok. Tartalmas szép alkotó életedhez. További sikereket kívánok. Boldog családi életet, jó egészséget

  VálaszTörlés
 3. Picur! Ezek szenzációsak! Az a Palóc vizitke tűzbe hozott! Gratulálok!
  Bejjus

  VálaszTörlés
 4. Nagyon szépek, gratulálok. Ennyi türelmet.....!
  Ágnes

  VálaszTörlés
 5. Judit gratulálok, további sok sikert kívánok!
  Estók Judit

  VálaszTörlés
 6. Köszi, gratulálok! Az a jó, h. olyan hordható! Nem csak sátoros ünnepen merném őket fölvenni!

  VálaszTörlés
 7. Gratulálok gyönyörűek, remélem egyszer mi is tudunk valami hasonlókat (egyszerűbbet) alkotni!
  Jusi

  VálaszTörlés
 8. Köszönöm a kedves hozzászólásokat!

  VálaszTörlés
 9. Csodás darabok.Vigyázzon rá és óvja őket mert megismételhetetlen egyedi darabok az emberi agy és kéz improvizált tükrözödése a kor lélek épitő környezetét tárja a megtekintő felé.Akár egyedül akár tásasan -közösen készültek a darabok.

  VálaszTörlés
 10. Csodás darabok.Vigyázzon rá és óvja őket mert megismételhetetlen egyedi darabok az emberi agy és kéz improvizált tükrözödése a kor lélek épitő környezetét tárja a megtekintő felé.Akár egyedül akár tár
  sasan -közösen készültek a darabok.

  VálaszTörlés