Félegyházi JózsefnéFélegyházi Józsefné vagyok, Nagykállóban születtem, ma is itt élek. Férjem és két gyermekem van.
Nyugdíjba vonulásomig (2007) a helyi általános iskolában fizika, földrajz és biológia tanárként dolgoztam.
Két hobbim van: a csipkeverés és a bélyeggyűjtés.
Gyermekkoromban sok féle kézimunkát megtanultam, a hímzést, horgolást, kötést, gobelinezést, stb.
A csipkeverés már réges - régen elvarázsolt engem, de sokat kellet rá várnom, amíg lehetőségem nyílt az elsajátítására. 2002-ben kezdtem Nyíregyházán és rögtön beleszerettem. Ez a szerelem mai napig tart.
 Ezután elmentem sok olyan csipkés rendezvényre ahol tovább képezhettem magamat. Mindenkitől tanultam, amit csak lehetett. Megismerkedtem neves csipkeverőkkel, csipkés közösségekkel.  Ekkor már tudatosan is készültem arra, hogy ha nyugdíjba megyek, legyen egy olyan elfoglaltságom, amit szeretek, örömmel tölt el.
 Itthon 2003-ban augusztus 20-án kiültem csipkézni a művelődési központ elé a többi kézművessel. Mindenki rácsodálkozott erre a nem mindennapi kézimunkára. Eddig nem láttak ilyet.  Kérték, hogy tanítsam meg nekik is. Ettől kezdve, amit csak tudok, azt igyekszem továbbadni, s így hozzájuttatni minél több embert ahhoz a boldogító érzéshez, amit e szép és igen értékes kézimunka elkészülte okoz. Egy gyerek és egy felnőtt csoportban tanítom az érdeklődőket a csipkekészítés fortélyaira.
2004 óta tagja vagyok a Magyar Csipkekészítők Egyesületének, ahol 2006-ban a vezetőség tagjává választottak.
Nyugdíjba vonulásom után a békéscsabai iskolában „Csipkekészítő” bizonyítványt szereztem, ahol tovább bővítettem tudásomat. (2007-2009)
 A csipkecsodák készítőinek hat, országos méretű csipkés találkozót, konferenciát  szerveztem, amelyen, határon túlról is voltak vendégek.(2005, 2006, 2008, 2010. 2012, 2014) Ezek a találkozók egyben szakmai konferenciák: előadások,  gyakorlati oktatások, csipkebemutatók és gyönyörű csipkék kiállítása is. Most már hagyományt teremtettem azzal, hogy kétévente megrendezem ezeket a konferenciákat, melyeket a Magyar Csipkekészítők Egyesületével közösen szervezünk. Ezekben a szervezésekben jó partner a helyi polgármester, a képviselő testület, a művelődési ház vezetője.
Munkáimmal pályázatokon veszek részt.
- 2009-ben a Nagykanizsán rendezett VIII. Országos Népművészeti Kiállításon csipkeverés                 kategóriában I. helyezést értem el.
- 2010-ben Békéscsabán a XII. Országos Textiles Konferencián pályamunkámmal I. díjat szereztem.
- 2010-ben a fenti díjazott munkámat kiállították az Országos Népművészeti Kiállításon Budapesten.
- Ámos Imre díj csipkés tevékenységemért Nagykállóban 2011-ben.
- Király Zsiga díj 2013.
- Zsűriztetek, célom a népi iparművész cím megszerzése.
- Pályázatokat írok.
- Kiállításokat, bemutatókat, konferenciákat szervezek.
- A csipke szakmai bizottság tagja vagyok.
- A Mesterségek Ünnepén minden évben bemutatózok.
- Hat éve a Nagykálló-Harangod TÉKA nemzetközi táborban nyaranta népszerűsítem a csipkeverés technikáit.
2009 –ben a Nagykállói Népművészeti Egyesület elnökévé választottak. Az egyesületben gyöngyfűző, nemezelő, fafaragó, gyertyaöntő, virágkötő, horgoló, kötő, hímző, gobelinező, csuhéfonó, képzőművészek, iparművészek, stb. vannak. A csipkekör is beolvadt ebbe az egyesületbe és így most már együttes erővel munkálkodunk Nagykálló népművészeti, kulturális, alkotói életének további fellendítésén. Ebben az értékvesztett világban szükség van szemet gyönyörködtető, hasznos időtöltést adó tevékenységre.
Remélem, lesz erőm és időm, hogy beteljesíthessem azt a mondásomat, amit szoktam mondani: Nagykálló a táncok városa, de a jövőben a csipke városa is lesz.
                                                                                                            Félegyházi Józsefné
                                                                                                                Csipkekészítő

Munkái:

 Oltárterítő és kehely takaró Keszkenő, táska és imakönyv borító Stóla, mellény és tarisznya


A tarisznya


A stóla csipkéje Vizitke köténnyel A vizitke csipkéje


 A kötény vagdalása és csipkéje Tarisznya Kis táska Nyakék Keszkenő Jegykendő Keszkenő


 Munka közben
 

2 megjegyzés:

  1. Nagy ötlet volt ez a tárlat! Köszönjük a fáradozásodat! Jó nyaralást!
    Egy kérdés: ismered biztos a tápiószecsői csipkés hölgyet. Lehet vele értekezni, @-címe lehet, hogy nincs, de esetleg tudsz majd hozzá telefon? Most nem ugrik be a neve sem, csak ha 3 hét múlva otthon leszek, akkor keresném meg. Majd Veled @-ben lerendezzük?

    VálaszTörlés
  2. Nagy ötlet volt ez a tárlat! Köszönjük a fáradozásodat! Jó nyaralást!
    Egy kérdés: ismered biztos a tápiószecsői csipkés hölgyet. Lehet vele értekezni, @-címe lehet, hogy nincs, de esetleg tudsz majd hozzá telefon? Most nem ugrik be a neve sem, csak ha 3 hét múlva otthon leszek, akkor keresném meg. Majd Veled @-ben lerendezzük?

    VálaszTörlés