Fáyné Tornóczky Judit
A kézimunkázás iránti szeretetem kislánykoromban alakult ki. Édesanyám minden este horgolt, kötött, vagy hímzett, ez volt a kikapcsolódása. Ezen kívül az összes ruhát, amit a családban viseltünk ő készített. Ilyen környezetben természetes volt számomra, hogy megpróbálom követni, utánozni őt. Minden technikára megtanított, amit ő is ismert. Felső tagozatos koromtól magam készítettem a ruháimat. A babámnak minden pulóverből, ruhából volt kicsinyített mása, mint amiket és is viseltem.
A vert csipkével menyasszony koromban ismerkedtem meg. A Fáy családba bekerülve halottam először a Hunnia csipkéről és a család csipkés hagyományairól. Vőlegényem édesanyja, azt mondta, hogy „minden Fáynénak tudnia kell csipkézni”. Gondoltam ez nem lesz akadálya a férjhezmenetelemnek. Persze később kiderült, hogy korán sem tud minden Fáyné csipkét készíteni, sőt ilyen elvárás sincs a családban. Én minden esetre belevágtam és ez meghatározta a későbbi elköteleződéseimet.
Csipkét verni 1992-ben Ónodi Szabó Sándorné, született Fáy Ildikótól tanultam meg. Meglátva egy hunnia pávát azt mondtam, én ilyet szeretnék készíteni. A mintacsíkon való gyakorlást  gyorsan meguntam és egy páva mintáján küzdöttem végig az alapok elsajátítását. Máig őrzöm azt a kis pávát, ami kb. 180-as egyiptomi pamutszálból készült és a farktollakon jól látszik, hogy a kezdeti kuszaságból, hogyan alakulnak ki a szépen rendezett minták. Ez volt tehát az első lépés a csipkés pályafutásomban.
Ezután hosszabb szünet következett. Sorba születtek a gyermekeim és én azt gondoltam, hogy mellettük nem lehet csipkét verni. Persze az élet erre később rácáfolt, hatodik gyermekem már kétévesen teljes biztonsággal szedegette a földről a leesett gombostűket. A második fordulat a csipkés életemben 2001-ben jött el, amikor beléptem a Magyar Csipkekészítők Egyesületébe. Ettől kezdve alkalmam volt tovább képezni magam, táborokban, találkozókon. Nagyon sokat tanultam a társaimtól és egyre aktívabb szerepet vállaltam a közösség életében is.
2003-tól részt veszek a Mesterségek Ünnepén, mint csipkeverő.
2004 és 2005-ben csipkehétvégét rendeztem Terényben
2004-ben tagja lettem a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének.
2004-ben a Magyar Csipkeközpont Alapítvány által meghirdetett „Kertünk virágai” pályázaton III. helyezést értem el.
2005-től folyamatosan zsűriztetem az általam tervezett és kivitelezett csipkéket a Népi Iparművészeti Tanácsnál
2006 tavaszán részt vettem az I. szécsényi Csipkekonferencia megrendezésében
2006 nyarán elindítottam a szécsényi Kézművesházban egy csipkekészítő tanfolyamot.
2006 szeptember 23-án megkaptam a „Nagy Palóc” Dr Zólyomi József díjat
2007-től tartok tanfolyamokat Balassagyarmaton, kisebb megszakításokkal, ahogy igény van rá.

                                                                                                    Fáyné Tornóczky Judit
                                                                                                             csipkekészítő

Alkotásai:
4 megjegyzés:

 1. És ezután alapította még a csipkemúzeumot is Terényben - ami ugye inkább műhely mint múzeum... Véletlenül egy Heti Válasz sorozatbeli interjú-kötetben olvastam róluk a férjével: Isten háta mögött. Több mint szimpatikusak:-)

  VálaszTörlés
 2. Kedves Judit! 2003-ban töltöttük együtt a csipkehetet Tiszavárkonyban, nekem ott sok minden új dolog volt. Az emberek, a csipke nevek -sóvári, zobor vidéki, torockói és a többi, még a szolnoki is. Nagyon örültem, hogy nyugdíjas koromra egy olyan közösségbe kerültem ahol érdeklődésemnek megfelelő ismereteket szerezhetek, tanulhatok. Az egyesületnek köszönhetően széles körben lett ismert a szolnoki csipke. Táborokban, hétvégi továbbképzéseken taníthattam. Munkáidat látva, és csipkés társaimnál megismerve a hunnia csipkét, vágyom rá, hogy megtanuljam.
  Neked kívánok további szép alkotó munkát, családodnak boldogságot.

  VálaszTörlés
 3. Gyonyoru munkáid vannak. Nagyon tettszik a pávás kép, nem lehetne megkapni a mintáját.?

  VálaszTörlés
 4. Nagyon szépek a munkáid és sokat te rajzolsz,az az te tervezed .Én olyan szerencsés vagyok hogy egy évben kétszer Terénybe lehetek és ott mindég tanulok valamit tőled./orosz csipke háló/.Már kész a gallér!Köszönöm.

  VálaszTörlés