Varga Mónika
Csipkekészítő


Mindig   is   alkotó,   tevékeny   ember   voltam.   Kisiskolásként   varró   szakkörbe   jártam, középiskolásként  Nyikus  Annától  tanultam  szőni.   1997-ben egy  ópusztaszeri  kirándulásom során   találkoztam   először   a   csipkeveréssel.   Néztem a  hölgy  ügyes,  gyors  mozdulatait,  de valójában nem láttam, hogy mit is csinál. Ezután kerestem fel  Mátray Magdolnát, aki beavatott e szép foglalatosság rejtelmeibe. Később tagja lehettem az általa  létrehozott  történelmi csipkéket feldolgozó csoportjának is. Itt megtanulatam mintát olvasni, mintát rajzolni és  újra  alkotni  régi idők csipkéit. 
A Bábolnán megrendezésre kerülő "Aranycsipke díj" pályázaton 2003-ban egy saját tervezésű asszimetrikus gallérral Aranycsipke díjas lettem. Ugyanezen a pályázaton 2007-ben munkámat elismerő oklevéllel jutalmazták. (Erre a pályázatra Készült a barna vászon ruha, sarkára állított négyzetes berakással.)
 2012 októberében a kisbéri művelődési ház felkérésére az érdeklődő lányoknak, asszonyoknak segítettem a csipkeverés alapjainak elsajátításában. Ez a lelkes csapat azóta is együtt van, közösen,  a saját örömünkre továbbra is készítjük a vertcsipkét.
Az utóbbi időkben rendszeresen részt veszek a Magyar csipkekészítők Egyesülete által szervezett csipke heteken, ezzel is bővítve ismereteimet.

                                                                                                                                       Varga Mónika  

Alkotásai:

                                                            Aranycsipke díjas gallér
2 megjegyzés:

  1. Örülök, h. megismertem - köszönjük Neked:-)
    Eszerint van, aki folytatja Magdi munkáját.

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok, örülök, hogy még több gyönyörű alkotásodat ismerhettem meg. További alkotókedvet, ehhez jó egészséget kívánok

    VálaszTörlés