Tóthné Kiss Szilvia


A csipkeverés alapjait férjem nagymamájától, Nagy Ferencnétől tanultam meg az 1990-es évek elején. Amit ő nem tudott megmutatni, azt autodidakta módon igyekeztem elsajátítani. Később a békéscsabai Kézműves Szakiskola felnőttképzésén csipkekészítő és oktató végzettséget szereztem, ahol Mátray Magdolna tanítványa lehettem. Mesterem inspirációjára történelmi csipkékkel kezdtem foglalkozni, amely egy új irányt adott a csipkés önmegvalósításomhoz.

Ezeknek a csipkéknek a kitalálása és elkészítése mindig kihívás számomra, hiszen az adott kornak a hangulatát szeretném visszaadni. Ezekkel a munkáimmal számos eredményt értem el. Bíró Bertold könyvkötő barátom szakmai tudása, az egymást inspiráló közös gondolkodás és tervezés  eddig mindig meghozta gyümölcsét.

2005-ben „Szent László korabeli köznépi ruha” munkámmal Aranycsipke díjat kaptam, szintén 2005-ben a XIV. Országos Népművészeti kiállításon Ezüst Oklevélben, majd 2007-ben a „Könyves Kálmán és kora” című pályázaton Ezüstcsipke díjban részesültem. Aranycsipke díjat érdemelt ki 2009-ben azzal a X- Xll. századi főkötő, amelyet lószőrből és aranyszálból vertem és gyönggyel díszítettem. Zsigmond király és kora pályázaton Kiemelt Aranycsipke díjat vehettem át 2012-ben.

A csipkék világa magával ragadott és úgy éreztem, hogy a világon mindenkit szeretnék erre megtanítani, ezért 1997-ben Békéscsabán a Lencsési Közösségi Házban Csipkeverő klubot alapítottam, mely jelenleg is működik. Közművelődési munkámért 2012-ben Wlassics díjat kaptam. Csipkéseimmel számos országos megmérettetésen  díjat nyertünk közösen. Szeretném kiemelni a Nívódíjas reneszánsz korabeli beszállítói mintakönyvünket amelyet Mátyás király udvarába szántunk .

                                                                                                        Tóthné Kiss Szilvia
                                                                                       Csipkekészítő Népi iparművész

Munkáim:
Szent László korabeli köznépi ruha

Lószőr csipke X.-XII. század

Zsigmond király Sárkányos lovagrend dísztokja
Beszállítói mintakönyv XV. század
A beszállítói mintakönyv egyik oldala
Bíró Bertold könyvkötővel
  
Esküvői vendégkönyv

Vendégkönyv és határidő napló

Egy másik henger
Karkötő nemes kézre

Gyermekruhák a másik szerelem

Iskolai mesterségbemutató
  

4 megjegyzés:

 1. Kedves Szilvi!
  Gratulálok! Csak így tovább ezen az úton! Kitartást, sok erőt és jó egészséget kívánok a folytatáshoz!
  csipkés üdvözlettel: Devecseiné Ildikó

  VálaszTörlés
 2. Köszöntöm az internetes Magyar Csipkemúzeumot, decemberi tárlatán Szilvi bemutatkozását. Örülök, hogy személyesen is ismerhetlek Téged és alkotásaidat is. Gratulálok gyönyörű munkáidhoz, amelyek további biztatást nyújtanak csipkés társaknak, újonnan csatlakozóknak. Üdvözlettel Tóthné Szabó Terézia

  VálaszTörlés
 3. Kedves Kati! Először is neked köszönöm ezt a remek ötletet, szép kezdeményezést. Másodszor Szilvinek gratulálok az ötletes munkáidhoz. Sokat közülük most láttam először. Nagy élmény itthonról kiállítási élményben részesülni. Mindkettőtöknek sok sikert kívánok! Fáyné Tornóczky Judit

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm szépen Katinak, hogy létrehozta ezt a virtuális múzeumot, és köszönöm a lehetőséget, hogy én is kiállítója lehettem. Igyekeztem olyan munkáimat bemutatni, amelyek leginkább jellemzőek rám. Bízom benne, hogy hónapról hónapra egyre bővül a kiállítók száma!

  VálaszTörlés