Mátray Magdolna ( 1948-2012 )
Népi Iparművész , Népművészet Mestere

Hitvallása a csipkéről:

 „CSIPKE A TEXTÍLMŰVESSÉG KIRÁLYNŐJE, AKI MINDIG SZOLGÁL ÉS NEM URALKODIK.”
Szolgál, mert finomságával kihangsúlyozza a textil szépségét, és a többi díszítő technikával összhangban, megadja annak ünnepélyességét.
Szépségével megmutatja a dolgos kezek ügyességét és a készítők kitartó türelmét.
Személyében olyan szakember  távozott el közülünk, aki a csipkekészítés területén szakmai tudásával és emberségével meghatározó egyéniség volt.
Munkáját széles körben elismerték, számtalan kitüntetést és díjat kapott, néhány közülük: Király Zsiga díjat, Bábolna díszpolgára, Népi Iparművész, Népművészet Mestere, Magyar Kézműves Remek díj.
Bábolnai Rákóczi Szövetség „Égig érő fa „posztumusz díjban részesült.
17 hazai önálló, 30 csoportos kiállítása volt, Európában   és  Ausztráliában.

1983-ban tanulta meg  a csipkeverést, két év múlva már hét megyében tanította, közben kutatta a magyar csipke múltját, történetét, a történelmi csipkék kutatása mellett kisebb csoporttal fel is dolgozta. Fontos volt számára, hogy a magyar népi csipkekészítését és alkalmazását széles körbe elsajátítsák.
Kidolgozta a szakkörvezetői és csipkeoktatói szakképzés tananyagát, oktatási rendszerét.
1988-ban  megalapította a Magyar Csipkekészítők Egyesületét, elnöke, szakmai irányítója  és állandó résztvevője volt az egyesület rendezvényeinek.
1991-ben megjelent a „Csipkeverés iskolája„ című könyve, szaklapokban rendszeresen publikált.  2010-ben jelent meg második könyve  „A kézi csipkeverés alapjai” melynek szerkesztője és társszerzője.

1994-ben férjével és lányával megalapították az „Aranycsipke díjat” ezzel az volt a célja, hogy a pályázók,  honfoglalástól kezdve a  magyar történelmi korokból merítsenek a pályázatuk elkészítésekor.  Utolsó beszélgetésünkkor éppen a beérkezett pályamunkák zsűrizését szervezte és azt mondta  „ Marika, most érett be a pályázat, mert olyan pályamunkák érkeztek, amiről mindig álmodtam” de már a díjátadást nélküle kellet megtartani. Az aranycsipke pályázat és díjátadás Magdi nélkül már nem volt az igazi. A csipke ünnep varázsát magával vitte.

Örökségünk lesz az, amit legtöbbre becsült a család szeretete, a fáradhatatlan helytállása, közösségért való tenni akarása, a folyamatos önképzés. Csak tanulhattunk tőle életerőt, küzdeni tudást, akaratot, kitartást és lelkesedést.
 
                                                                                                                          Nagy Vincéné

Alkotásai:


Gallér arany és ekrű szálból

Ruha dísz arany szálból...

és fehér szálból

Csipkével díszített könyvRuhadíszrészlet


                                                                        részlet


 Gallér


Ruhadísz, csúcsán az Aranycsipke díj motívuma 


 Gallér rózsaveréssel

Terítő részlete


Ló takaró


 A Mátray család által alapított díj


                                                  
                                                            Munka közben...


Utolsó munkája...


1 megjegyzés:

  1. A munka és a csipke iránti hitvallását soha nem feledem. Alkotói munkámban követendőnek tartom, személyes ismertségét mélyen szívembe zárom.

    VálaszTörlés