2016. szeptember 26., hétfő

Bemutatkoznak a nagykállói gyerekekNAGYKÁLLÓI CSIPKÉS GYEREKEK
Én Félegyházi Józsefné, 2002-ben kezdtem tanulni a csipkeverést, és mivel többször bemutatóztam a városi rendezvényeken, a helyi felnőttek és gyerekek rácsodálkoztak erre a technikára. Kérték, hogy tanítsam meg őket is. Így indult el a csipkeverés Nagykállóban.
Örömmel kezdtem el népszerűsíteni ezt a kézimunkát. Célom volt, hogy akit csak érdekel, mindenkit megismertessek ezzel a nagyon sok sikert, boldogságot adó, értékes időtöltéssel. Először a gyerekeknek, egy évvel később a felnőtteknek indítottam szakkört.  Azóta is működik mindkettő. Türelmesen folytatom, illetve kezdem újra, merthogy időnként cserélődnek egyes tagok. Vannak, akik elmennek, vannak újak, akik jönnek. Heti rendszerességgel tartjuk foglalkozásainkat. A gyerekeknek minden pénteken 1-4 óra között. Ezek a gyerekek a csipkeverés mellett bélyeggyűjtők is. Én ugyanis bélyeggyűjtő is vagyok és megszerettettem velük a bélyegeket is.  Mindkét hobbi pontosságot, türelmet és kitartást igényel, talán ezért is nagyon jó a párosítás. Péntekenként csipkézünk, és fele időben bélyegezünk. A tanulók egyenlőre szívesebben készítenek állatokat, virágokat, és monogramokat. A családban az ajándékozásra saját készítésű csipkéket alkotnak. A későbbiek folyamán tudom őket irányítani a szélcsipkék és egyéb népi alkotások felé.
2016. 05. 6-7.-én Kiskunhalason a XVII. Csipkefesztivált rendezték meg, melyre meghívást kaptak a nagykállói csipkés gyerekek. Ők voltak a díszvendégek másik két gyerek csoporttal együtt. Az idén ugyanis a fiatal utánpótlásoké volt a főszerep.
Négy gyereket vittem Nagykállóból, 3 lányt és 1 fiút.(Bandur Anna 5. oszt.  Bereczky Lilla 5. oszt. Kocsis Kiara 5. oszt., és Pataki Asztrik 4. oszt.)
A felnőttek tekintetei előtt kellett bemutatózniuk, verni a csipkét. Nem elég, hogy sokan nézték őket, rengeteg kamera és fényképezőgép vaku kereszttűzét is állniuk kellett. Nagyon ügyesek voltak, jól szerepeltek. A sok dicséret nagyon jól esett a gyerekeknek, és én pedig nagyon büszke vagyok rájuk.
Egy pár fotó a gyerekekről és az általuk készített alkotásokból.

A Kiskunhalasi Csipkemúzeum előtt:

Csipkeverés közben:
Bandur Anna munkái:
Bereczki Lilla munkái:

Kocsis Kiara munkái:


Pataki Asztrik munkái:
1 megjegyzés:

  1. Nahát, szívből gratulálok! Nem is gondoltam, hogy szinte mostanában kezdtél csipkét verni! Micsoda iram!!!

    VálaszTörlés