2019. november 25., hétfő

Bemutatkozik a karcagi Kunrózsa Csipkekör


A karcagi Kunrózsa Csipkekörről
Bemutatkozásunkat egy kis csipkeverő történettel kezdem a jobb áttekintés érdekében.
Karcag egy mezőváros, Magyarország legnagyobb tájegysége, a Nagyalföld közepén, a Nagykunságban található. A csipkeverés a múlt század 20-30-as éveiben került erre a vidékre, de már 1916-os dokumentum igazol csipkeverőt, akit az 1908-ban Balatonendréden alapított Kájel-féle csipkeiskolát végzett tanítónő oktatott.
Mógáné Reguly Margit és Jezsek I. Lajos csipketervezők, kereskedők számos betanított csipkeverőt foglalkoztattak a Nagykunságban és Abádszalókon. Csipketelepeket létesítettek Kunhegyesen, Kunmadarason, Kisújszálláson Karcag központtal. Karcagon 3 Móga Csipketelep működött; bedolgozókkal, koordinátorokkal, akiket a népnyelv „móresnek”, illetve „jezsesnek” nevezett. Kunmadaras hamar kivált: a magán csipketelepeiket György Gergelyné illetve Váradi Margit működtette.
A II. Világháború utáni államosítás a csipketelepek végét hozta. Népművészeti Háziipari Szövetkezetekben folytatódott a munka. Karcagon 1952-ben létesült ilyen, amiben 1957-től csipkeverő részleget indítottak. Az 1960-as években Balatonendréd és Karcag látta el az Országos Népművészeti Vállalatoknak mind az országos, mind a külföldi megrendeléseit mintegy 600 csipkeverő bedolgozóval. A kereslet egyre csökkent az új stílusú vert csipke iránt. Az 1990-es években Karcagon is felszámolódott a Háziipari Szövetkezet.
A Nagykunsági-Karcagi vert csipke örökség bőséges és érdekes.
Becslések alapján jelenleg számát sem lehet felbecsülni, hány a „lappangó” és magányosan dolgozó, különböző tudásszinttel bíró csipkeverő él közöttünk. Mégis napjainkban gondot okoz az „utánpótlás” kérdése. A hagyományos „új stílusú” vert csipke alig keresett. A megújított megjelenési formákban, mint ékszerek, szélcsipkés lakástextilek, öltözék kiegészítők most talán népszerűbbek, de a divat szeszélyei erősen befolyásolnak. (Ahogy Váradi Margit küzdelme is mutatja – ld.  Csipkekönyv Mellékletében .
2011-ben a karcagi Déryné Kulturális Központ elhatározta, hogy hagyomány felélesztő szakköröket indít fazekas, kunhímző és csipkeverő szakágakban. A csipkeverő szakkör vezetésével engem, a „frissen” népi iparművész minősítést szerzett csipkeverőt kértek fel. Habozásom ellenére elvállaltam. 11 fő felnőtt jelentkezett, akik egy részének már volt csipkeverő családtagja, ismerőse. Elindult hát a lelkes munka.  A létszám mind a mai napig változatlan /átlagéletkor: 50-81 év, mégis mit sem lankadt az elköteleződés. 2013 óta Kunrózsa Csipkekör a nevünk és a Déryné K.K. égisze alatt működünk.
Munkánk minőségét fémjelzi számos önálló időszakos (Karcag, Tiszafüred, Mezőtúr) és másokkal csoportos kiállítás.
Rendezvények (helyi és vidéki) állandó résztvevői vagyunk csipkeverő bemutató tanítással. Múzeumpedagógiai foglalkozásokon, óvodákban, iskolákban mutatjuk – tanítjuk a csipkeverést. Pályázatokon eredményeket érünk el (Különdíj, Közönség-díj, Díszoklevél). Eredményesen zsűriztetünk, sok formában népszerűsítjük a vert csipkénket. Számos TV interjú (helyi, kisújszállási, mezőtúri, KörösTV Szarvas, debreceni, tiszafüredi, kiskunhalasi, szolnoki), újságcikk, Kossuth-rádió riport, publikációk készültek a 9 év alatt.
2012-13-ban néprajzi gyűjtést végeztünk a Nagykunságban és Abádszalókon. A gyűjtés nem kartonok gyűjtését jelenti! Sőt. Felhasználói szerződés aláírásával biztosítottam a tulajdonjog tiszteletben tartását. Felkeresve a csipkeveréssel kapcsolatba került családtagokat, csipkeverőket; fotóztunk, emlékezéseket jegyeztem fel.
Közben figyeltem a települések eltérő motívum variációit, változatosságát. Például Abádszalókon gyakori a „futó pókos” háló, Kunhegyesen a rózsák csokorba rendezése, Kunmadarason Györgyné Rebuska néni számtalan formájú rózsái, indák, bimbók, Váradi Margit varázslatos vonalvezetése, Kisújszállás rácsszerkezete, margaréták, napraforgók a rózsa helyett. Karcag „olvasztó tégely”, mint begyűjtő hely, sok-sok motívumforma összetalálkozik az itt részült mintatervekben.
A gyűjtés anyagát összegezve, etnográfus csipkeszakértővel hitelesíttetve Csipkekönyvet jelentettünk meg: „Emlékek a csipkeverés Nagykunsági történetéből” címmel 2014-ben. (Kiadó: Györffy István Nagykun Múzeum Karcag). A Csipkekönyv ugyanitt, valamint nálam a szerzőnél megvásárolható.)
Kezdeményezésemre a Helyi-, Megyei-, Magyar Nemzeti Értéktárak befogadták a karcagi-nagykunsági-abádszalóki csipkeverést. 2017-ben „kiemelkedő nemzeti érték” címet kapott a Hungarikum Bizottságtól „a Mo.-i csipkeverés és –varrás élő hagyománya” megnevezéssel.
2015-ben a Magyar Néprajzi  Múzeum archívumába került a Csipkekönyv.
2018-ban a Magyar Tudományos Akadémia Kutató Intézete figyelt fel a gyűjtésünk alapján a Nagykunság és Abádszalók sajátos – jellegzetes motívum kincsére. Csipkekönyvet kértek a tovább kutatáshoz.
Előkészületben van az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségre a felterjesztés „a Nagykunság vert csipke motívumkincse az örökségben és az éltetésében” címmel.
Bejártuk és kapcsolatot tartunk az ország számos csipkeverőjével és csoportjával.
A Kunrózsa Csipkekör névsora: Budainé Kovács Mária, Fodor Károlyné, Földes Miklósné, Györfiné Nádházi Margit, Kiss Lászlóné, Koppány Mária, Makai Pálné Szabics Margó, Örsiné Pető Anna, Szarka Andrásné, Szőllősi Jánosné, Fejesné Koppány Gabriella.
A bemutatást összeállította és megköszöni érdeklődésüket Fejesné Koppány Gabriella csipkekészítő népi iparművész a Kunrózsa Csipkekör vezetője.
(5300 Karcag, Hajnal u.13. Tel.: (59) 313-239; (20) 988-4363; e-mail: csipkekonyv@gmail.com)

Bemutatkozásunk képekben:


























3 megjegyzés:

  1. Hálásan köszönöm blogger csipkeverő kolléganőmnek,Tóthné Katinak, hogy lehetővé tette a világháló közössége számára a bemutatkozásunkat.
    A karcagi Kunrózsa Csipkekör sok nehézséget átvészelt, az élet bölcsességét megélt és azt gyakorló lelkes kis csapat.Örülünk a lehetőségnek. Üdvözlünk minden kedves érdeklődőt !
    Vigyázzunk a különleges, varázslatos örökségeinkre !
    Fejesné Koppány Gabriella

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok Gabika! Nagyon tanulságos a bemutatkozásotok. Tiszteletre méltó az a munka, amit végeztek. Büszkék vagyunk arra, hogy a Nagykunsági Népművészek Egyesületének a tagja vagy és általad a szakkör is része az egyesületnek. Dr. S Kovács Ilona elnök

    VálaszTörlés
  3. Ismét én, a bemutatkozást elkészítő jelentkezem.
    Sajnos, figyelmeztetés kellett ahhoz, hogy rájöjjek, VALAKI-t kihagytam a Kunrózsa Csipkekör névsorából.Sajnálom, de menten korrigálok, ugyanis a kedves mezőtúri lakos Ádámné Szűcs Ica megérdemli,hogy megkövessem és bemutassam.
    A Kunrózsa Csipkekör büszke lehet Rá : Kapolcson,Diósgyőrben, Miskolcon,Karcagon,Gödöllőn, Kisújszálláson,Kiskunhalason,Kozárdon velünk együtt teljesített, nem is beszélve a mezőtúri időszakos kiállításunkról. Egyszóval,örülünk, hogy a Csipkekörünk tagja.
    Üdvözlettel : Fejesné Koppány Gabriella

    VálaszTörlés